Nieuws

- 2020 -

 

Met Lichtstad Brass op concours

02 mei 2020

De Lichtstad Brass is in principe geen vereniging die waarde hecht aan muzikale toetsmomenten zoals concoursen en wedstrijden. Waar veel orkesten zich eens in de zoveel tijd willen laten beoordelen door een vakjury zoeken de muzikanten van de LB hun heil op andere momenten. We hebben veel vaste optredens door het jaar heen waar we ons snel wisselend repertoire ten gehore brengen. Er is dan niet altijd ruimte en tijd om de muziek echt uit te diepen.

Voor één keer hebben we een uitzondering gemaakt. Om ons zeker te stellen van subsidie vanuit de gemeente Eindhoven besloten we deel te nemen aan een concours. Wel onder de strikte voorwaarde dat we mochten uitkomen in onze eigen specifieke stijl. We zijn immers geen hafabra orkest, maar een unieke, door de geschiedenis gevormde, eigen vereniging. Gelukkig lieten de reglementen van de bond ons toe om uit te komen in de divisie “blaasband”. Helaas wist niemand precies waar deze divisie voor stond en hoe deze te beoordelen. We hadden de “eer” om als een van de eersten uit te komen in deze categorie. Onze voorkeur om in Veldhoven op concours te gaan viel al snel af, aangezien daar geen geschikte jury aanwezig was. Fijn dat er uiteindelijk een plek voor ons gereserveerd kon worden tussen de slagwerkensembles in het Limburgse Heel waar we als blaasorkest gejureerd zouden gaan worden door vakbekwame slagwerkers.

Een vreemde situatie, maar als dappere Galliërs lieten we ons door niets of niemand afschrikken! Al snel vonden we een mooi, afwisselend programma waar we ons gedurende een half jaar in vast konden bijten. Vier verschillende muziekstijlen die aansloten bij onze identiteit. Als openingsnummer “Can you dig it”, uit de film “Ironman”. Een flitsende binnenkomer. Daarna speelden we “Ross Roy”, een concertstuk van bijna tien minuten waarin we onze muzikaliteit en individuele kwaliteiten konden openbaren. De paso doble “ Paquito Chocolatero” vormde een mooie brug naar de finale “Sing, sing, sing”. Een swingende afsluiting met een hoofdrol voor Pepijn en Bob met een slagwerk solo.

Het was voor mij geweldig om te ervaren hoe fanatiek iedereen was om dit programma zo goed mogelijk te spelen. De repetitiebezetting was goed en de aanwijzigingen werden goed opgevolgd. Een repetitiedag waarin we het orkest in drie groepen verdeelden bracht ons echt naar een ander niveau. Anusia en Miko, bedankt hiervoor! Na de zomervakantie hadden we een aantal try-outs gepland om ons programma integraal te spelen. Goed voor alle muzikanten om te ervaren hoe de concentratie dertig minuten vol te houden en alle gemaakte afspraken uit te voeren. De final touch was een masterclass van mijn vriend en zeer gewaardeerd dirigent Geert Mooren die de laatste aanwijzigingen gaf voordat we op concours gingen.

24 november 2019 was het dan zover. Vanuit Hotel Centraal in Someren, waar we hebben ingespeeld en van een lunch hebben genoten, waagden dertig muzikanten zich aan een reis naar Heel. Al heel snel waren we in de gelegenheid om op te bouwen, met als gevolg dat we ruim vijftien minuten te vroeg op het podium zaten. Geweldig om al die gespannen en geconcentreerde gezichten te zien van de muzikanten. We hadden er duidelijk zin in!

Koos en ik bespraken nog net van te voren dat we geen openingswoord zouden doen, maar meteen met de deur in huis zouden vallen. Het ging goed, heel goed. De inspanningen en afspraken van de voorgaande maanden betaalden zich uit. Natuurlijk valt er altijd wat op te merken, maar ik was vooral blij met de energie en de muzikaliteit die we tentoonstelden. Voor mij vloog het half uur voorbij en konden we het slotapplaus van de zaal in ontvangst nemen. Na het optreden werd ik meteen door de jury uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Het was een open en eerlijk gesprek over ons optreden. “Wat is onze visie? Hoe krijg je transparantie? Waarom deze muziek keuze?” Het maakte mij al snel duidelijk dat de jury, ondanks hun vakkundigheid, niet precies wisten hoe ze onze bezetting moesten beoordelen. Nou... wij zijn de “Lichtstad Brass”! Dit is wie en wat wij zijn. Uiteraard waren de rapporten al ingeleverd... Toen ik me weer onder de muzikanten begaf wilde iedereen weten wat ik dacht dat de uitkomst zou zijn.

“Ik heb geen idee“ was mijn antwoord, met in gedachten dat ik er niet vanuit ging dat we de benodigde 80 punten voor een eerste prijs zouden gaan halen. Toch stond ik relaxed op het podium tijdens de uitslag. Ons doel was uiteindelijk toch behaald. Op concours en met veel plezier zo goed mogelijk spelen. De uitslag was uiteindelijk een geweldige beloning: 81 punten, een 1ste prijs! En als klap op de vuurpijl werden we ook meteen landskampioen in onze afdeling. Landskampioen! De Lichtstad Brass uit Eindhoven.

Deze geweldige prestatie hebben we de dag daarna, op onze repetitie avond, goed gevierd met hapjes en drankjes in ons repetitiegebouw Fab 28. Ik ben ontzettend trots op jullie. Gezamenlijk hebben we een geweldige prestatie geleverd, één waar we nog heel lang met veel plezier aan kunnen terugdenken en waarmee ons een mooie, muzikale en gezellige toekomst te wachten staat.

Koen, dirigent Lichtstad Brass

Flyer Uitwisselingsconcert "St. Caecilia meets Lichtstad Brass"

01 maart 2020


(Klik op de foto voor vergroting)

 
Algehele gegevens :
 
Wat Uitwisselingsconcert met Harmonie St. Caecilia
Wanneer: 17 april 2020
Waar: Sociaal Cultureel Centrum 't Tejaterke
  Max de Bossustraat 1 in Best
Aanvang : 20:00 u
Entree: € 10,00 (inclusief consumptie)
Meer info: Klik hier

Verslag Dag van de Amateurkunst 2020

28 januari 2020

Op 26 januari waren we uitgenodigd voor de Dag van de Amateurkunst 2020 bij het CKE. Deze keer niet voor een concert, maar iets verrassends anders. Dit jaar hadden we ons opgegeven voor het onderdeel Workshops. Met het thema Maestro wilden we die dag een aantal mogelijk toekomstige dirigenten de kans geven om ze met hun eerste stappen op het dirigentenpad te begeleiden en daar waar nodig van tips voorzien.

Die tips werden die middag gegeven door onze eigen dirigent Koen. Na het inspeelwerk, waarbij hij zelf nog met de stok zwaaide, was het als eerste de beurt aan Bart. Hij opende de Maestro middag met het nummer Suspicious Minds. Het is nooit eenvoudig om de spits af te bijten, maar hij leidde het orkest op een mooie manier door het nummer heen. Tijdens het nummer gaf Koen af en toe wat aanwijzingen of hij vertelde het publiek een paar interessante feitjes over bijvoorbeeld het aftellen aan het begin of hoe je nu eigenlijk weet of een orkest klaar is om te beginnen.

Als tweede was Ingrid aan de beurt. Zij dirigeerde op zeer enthousiaste wijze het nummer Sing Sing Sing, waarbij ze zelf ook regelmatig vol op stond mee te swingen. Koen vertelde het publiek dat het een belangrijke eigenschap van een dirigent is om enthousiasme en stijl van een muziekstuk op orkest en publiek over te kunnen brengen. Na Ingrid kwam Maarten. Hij koos het lastige werk Wild West. Het is een lastig werk, omdat er verschillende tempi en tempo overgangen in zitten. Maarten wist hier echter zonder al te veel problemen doorheen te komen, waar na afloop zowel het orkest als Koen van onder de indruk waren.

Als vierde kwam onze eigen Karel. Met zijn versie van Mexican Holiday wist hij tijdens de opening het orkest er weer even fijntjes op te wijzen dat je wel naar de dirigent moet kijken als die iets aangeeft. Iets waar we allemaal wel om konden lachen. Hoewel we daarna eigenlijk door onze tijd heen waren wilde Koen ook Iris nog een kans geven om het Maestro gevoel te krijgen. Met Der Kuckuck am Oktoberfest betrok zij op toepasselijke wijze het publiek met het meezingen van het tussenstuk "Ku Ku". In het slotwoord daarna van Koen bedankte hij alle Maestro's voor hun enthousiaste inzet en bijdrage aan deze middag en het CKE dat ze ons de mogelijkheid hadden gegeven om deze workshop te kunnen houden.

Bij de nabespreking op de repetitie daags na de Maestro Workshop bleek dat niet alleen het orkest, maar ook de organisatie van CKE erg enthousiast was over de middag. Mogelijk dat we hier dus een vervolg aan gaan geven.

- 2019 -

 

Uitslag Rabo ClubSupport 2019

27 oktober 2019

Op 23 oktober mochten we de opbrengst van de Rabo ClubSupport actie ophalen. We bedanken iedereen die op ons gestemd heeft. We zijn erg blij met de opbrengst. Bedankt!

MuziektuinPodium 2019

20 oktober 2019

Het MuziektuinPodium in Beek en Donk is een jaarlijks terugkerend evenement waaraan verschillende muziekgezelschappen uit de regio deelnemen. Op 22 september mocht Lichtstad Brass de sluiting van dit evenement voor dit jaar voor haar rekening nemen.

Het was dit jaar al weer voor de achtste keer dat deze concertreeks werd georganiseerd. Voor het eerst gehouden dus in 2012. Het was toen tevens de opening van de net opgeknapte Muziektuin tegenover het gemeentehuis. En we moeten inderdaad toegeven dat het een schitterende omgeving is met veel groen en water.

Nadat het koor Brand New Voices uit Helmond het podium had verlaten konden wij onze spullen gaan opstellen. Nadat alles op zijn plek stond begon het programma. Vanwege het aanstaande concours in november had onze dirigent Koen besloten om de nummers die we gaan maken ook op het programma te zetten in Beek en Donk. Een soort try-out dus.

Naast de concoursnummers hadden we natuurlijk ook nog verschillende andere nummers op het programma staan, zoals Tom Jones in Concert, A Klezmer Karnival en The Mask of Zorro. Nadat we het laatste nummer hadden gespeeld konden we alles weer opruimen. Hoewel, laatste nummer?

Er kwam nog een speciaal verzoek vanuit de organisatie. Of we als allerlaatste nummer Mexican Holiday nog wilden spelen. Tja, dat kwam ook voor Koen een beetje als verrassing. Iets met een gemiste directiepartij of zoiets. Maar ervaren als hij is leidde hij ons ook weer perfect door dit nummer en was het 5 minuten later toch echt het einde van MuziektuinPodium 2019.

Flyer Uitwisselingsconcert "Brass meets Bigband"

25 september 2019


(Klik op de foto voor vergroting)

 
Algehele gegevens :
 
Wat Uitwisselingsconcert met Backyard Bigband: "Brass meets Bigband"
Wanneer: 3 november 2019
Waar: Zalencentrum Eindhoven
  Hoogstraat 297a in Eindhoven
Aanvang : 14:00 u
Entree: Gratis

Rabo ClubSupport 2019

24 september 2019

"Als coöperatieve bank investeren we daarom elk jaar een deel van onze winst in clubs en verenigingen. Met Rabo ClubSupport. En het mooie is, onze leden hebben er invloed op. Verenigingen en stichtingen kiezen een mooi doel, en voeren hier campagne voor om veel stemmen te winnen. En dat is belangrijk, want elke stem is geld waard. Geld om zonnepanelen op het clubhuis te leggen. Het aanbod in de kantine wat gevarieerder te maken. Of het aantal sportvelden uit te breiden. Dit jaar stelt Rabobank Regio Eindhoven EUR 400.000,- ter beschikking voor Rabo ClubSupport.".

En uiteraard doet ook Lichtstad Brass weer mee met deze Campagne. U kunt ons daarbij steunen. Hoe? Dat kunt U hieronder lezen.

Als muziekvereniging uit Eindhoven valt Lichtstad Brass onder de Rabobank Regio Eindhoven. Leden van de Rabobank hebben uiterlijk op 26 september zogenaamde stembiljetten gekregen met 5 stemmen die men aan deelnemende verenigingen en stichtingen uit de Regio Eindhoven. Bent U nog geen lid van de Rabobank? Wordt dit dan vlug via deze pagina en lees hieronder verder hoe U ons kunt steunen.

Hoe kunt U als lid van Rabobank Regio Eindhoven ons hierbij nu steunen? In de periode van vrijdag 27 september tot en vrijdag 11 oktober 2019 kunt U met de "Wij doen ook mee..." knop onder het Links deel op deze pagina Uw stem uitbrengen. Het stemmen gebeurt in een beveiligde omgeving en vindt plaats in een aantal stappen. Bij iedere stap staat uitgelegd wat u kunt verwachten en welke stappen u moet uitvoeren om uw stemmen succesvol uit te brengen. Daarnaast kunt U natuurlijk collega's, familie, kennissen etc. op de hoogte brengen van deze actie en op ons laten stemmen.

Huldiging jubilaris

18 september 2019

Zoals wel vaker het geval is werden er op 16 september, voordat we met de pauze mochten beginnen, door Erik een aantal mededelingen gedaan. De laatste daarvan was een feestelijke. We hadden namelijk weer een jubilaris in ons midden.

Het betreffende lid kenden we al uit onze Philips Brass tijd, toen we nog een onderdeel waren van de Philips Harmonie, en we hadden de betreffende persoon inmiddels al weer 12,5 jaar in ons midden. Renate kon het niet laten om daarop even de opmerking te maken "Oh das ook al weer een tijd".

De verrassing was waarschijnlijk voor haar nog groter toen vermeld werd dat zij het betreffende lid was! Met een mooie bos bloemen, een Lang Zal Ze Leven en felicitaties werd ze daarna in het zonnetje gezet. We hopen natuurlijk dat ze nog jaren als muzikant bij ons zal blijven.

Jubilarissenavond 2019

11 mei 2019

Bij de commissie Lief en Leed staan we meestal stil bij het Leed deel, maar op maandagavond 6 mei wilde deze commissie het Lief deel ook eens wat aandacht geven. Dat had alles te maken met het feit dat het op 26 april al weer 2 jaar geleden was dat wij als Lichtstad Brass, door omstandigheden gedwongen, de stoute schoenen hadden aangetrokken en besloten hadden om niet meer als onderdeel van de Philips Harmonie, maar als zelfstandige muziekvereniging verder te gaan. Koos had er daarom voor gezorgd dat er tijdens de pauze kaas, worst en gehaktballetjes waren om dit feit met een hapje en drankje te kunnen vieren.

Maar Lichtstad Brass was deze avond niet de enige jubilaris. Via BPG, BPB, Philips Brass en tenslotte Lichtstad Brass is Bas al weer 25 jaar lid van onze vereniging. En dat was natuurlijk iets dat we niet zomaar ongemerkt voorbij wilden laten gaan. Met een mooie bos bloemen werd hij hiervoor in de pauze in het zonnetje gezet. We hopen natuurlijk dat hij nog jaren lid van onze vereniging zal zijn.

Verslag optreden Wolderse Braderie

05 mei 2019

Rond de klok van 13:00 staan we klaar op de Wolderse Braderie in Waalre om onze spullen op te bouwen, maar de weergoden denken daar op dat moment toch even anders over. Het begint te regenen. Gelukkig hebben we wel de beschikking gekregen over een kleine tent waar we het slagwerk onder kunnen plaatsen. Na een kwartiertje is de regenbui overgetrokken en kunnen we weer beginnen met opbouwen... Helaas, blijkbaar is "het podium" eerst nog voor Dansschool Backstage met hun Hiphop en Breakdance programma. Even onze spullen dus aan de kant zetten, zodat zij voldoende ruimte hebben.

Als Backstage klaar is met hun programma stellen wij onze spullen weer op. Dat is daarna vlot gebeurd en even later beginnen wij met ons programma. Vanwege andere verplichtingen is onze dirigent Koen er vandaag niet bij, maar gelukkig konden we een beroep doen op Chris de Baat. Hij heeft ons al vaker door muziekland gedirigeerd en zal voor vandaag het stokje dus overnemen.

Na een kleine 3 kwartier spelen zijn we bij het een na laatste nummer voor de pauze aangekomen. We hebben inmiddels al een aantal regenbuitjes weten te trotseren, maar vanwege de hoeveelheid water die nu naar beneden komt wordt er besloten om onze pauze wat te vervroegen. We gaan even schuilen onder de "slagwerk tent".

In de pauze wordt de muzikale omlijsting van de braderie voortgezet door De Keiendweilers. Na een half uurtje gaan wij daarna weer verder met ons 2e deel van het programma. Dat deel verloopt gelukkig een stuk droger dan het eerste en zo kunnen we rond de klok van 15:30 onze spullen in een lekker zonnetje weer opruimen.

Verslag Concert met leerlingen CKE

16 april 2019

CKE kent aan het einde van het schooljaar een zogenaamde projectweek. Alle docenten van het CKE zijn dan vrij om voor hun leerlingen een aansprekende en leerzame activiteit te regelen. Zo ook Anusia Witte. Zij wilde deze keer echter geen traditionele voorspeelavond organiseren, maar had iets heel anders in gedachte.

Omdat veel leerlingen nog niet zijn aangesloten bij een muziekvereniging en dus vaak niet goed weten hoe ongelooflijk leuk het is om met een echt orkest mee te spelen leek het Anusia leuk om als activiteit een concert met een orkest te organiseren. Anusia kent onze dirigent Koen en Lichtstad Brass al jaren en dus lag de keuze voor de hand om het concert met ons te organiseren. "Een flexibel orkest dat warmte, gezelligheid en kwaliteit uitstraalt.", aldus Anusia.

De leerlingen hadden in de weken voor het concert 4 stukken ingestudeerd. Afhankelijk van het niveau konden de leerlingen 1 of meerdere stukken meespelen. Voorafgaand aan het concert werd er natuurlijk even samen gerepeteerd. Het werd een groot succes! Zelfs leerlingen die maar 1 stukje hadden bleven de hele repetitie zitten. Ze keken hun ogen uit.

Na het repeteren van de gezamenlijke stukken konden de studenten kennis maken met de klank, de werkwijze en het repertoire van ons orkest. Tijdens het concert bleven de studenten in het orkest zitten. Fantastisch om de hele jonge talenten te zien genieten van een voor hun nieuwe ervaring. Ook de reacties van de ouders waren heel positieg en enthousiast!

"Als we van dit initiatief een vast programmapunt maken sluiten er wellicht meer leerlingen van het CKE aan en we trekken elke keer meer publiek als de kwaliteit van onze samenwerking zich rond spreekt! Een hele mooie en bijzondere ervaring voor zowel de studenten als de leden van het orkest. Voor ons een prachtige kans om in de mooie concert zaal van het CKE een concert te verzorgen. Wij kijken uit naar een nieuwe samenwerking.", aldus een enthousiaste Anusia en Koen.

Verslag Dag van de Amateurkunst 2019

06 februari 2019

Via de Bond van Eindhovense Muziekgezelschappen (één van de organiserende partijen) waren wij op 27 januari aanwezig in het CKE op de Dag van de Amateurkunst. Zoals in een eerder nieuwsitem al aangegeven, was dit een dag waarin bezoekers kennis konden maken met wat Eindhoven allemaal te bieden heeft op het gebied van amateurkunst.

De diverse activiteiten van de Dag van de Amateurkunst begonnen 's ochtends al om 11.00u. Lichtstad Brass zat wat later in het programma en nadat de meeste leden hun auto in de buurt van het CKE hadden kunnen parkeren, kon rond de klok van 14.15u worden begonnen met het opstellen van stoelen, muziekstandaards en instrumentarium in de Concertzaal op de begane grond.

Na een klein half uur was alles en iedereen gereed en konden we met ons programma beginnen. Het programma werd zoals gebruikelijk aan elkaar gepraat door Koos, die ook deze keer verschillende verhaaltjes wist te vertellen tussen de nummers die we ten gehore zouden brengen. Bij sommige stukjes waren de "bruggetjes" zo verrassend dat we op die momenten twijfelden of we wel het juiste muziekstuk voor hadden liggen.

Gelukkig was dat elke keer wel het geval. De tijd vloog om en voor we het wisten waren we een klein uurtje later al weer aan het laatste nummer van ons programma bezig. Hopelijk heeft het aanwezige publiek door dit optreden een indruk kunnen krijgen wie Lichtstad Brass is. Wij vonden het in ieder geval een leuk optreden en gezien het applaus dat we van het publiek mochten ontvangen denken wij dat het publiek dat ook vond. Een activiteit die wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar is!

- 2018 -

 

Aankondiging Dag van de Amateurkunst 2019

23 december 2018

Het CKE organiseert op zondag 27 januari samen met de Eindhovense Koren Federatie, de Bond van Eindhovense Muziekgezelschappen en Podium A voor het eerst de Dag van de Amateurkunst: een dag voor én door amateurkunstenaars.


Bezoekers maken op deze dag kennis met wat Eindhoven te bieden heeft op het gebied van amateurkunst. Er worden vanuit verschillende kunstdisciplines workshops aangeboden en de hele dag zijn er presentaties en optredens van amateurkunstverenigingen en -gezelschappen. Aan het begin en het einde van het programma is een grote, gezamenlijke activiteit geprogrammeerd waaraan alle aanwezigen mee kunnen doen.

Voor wie?
Iedereen in Eindhoven en omgeving die op de een of andere manier geïnteresseerd is in amateurkunst is welkom: van jong tot oud. Wil je je oriënteren op bijvoorbeeld zingen in een koor, bij een toneelclub gaan of muziek spelen in een orkest? Dan is dit je kans!

Bezoekersinformatie
De Dag van de Amateurkunst is gratis toegankelijk en vindt plaats op zondag 27 januari 2019 bij CKE aan de Pastoor Petersstraat 180 in Eindhoven.

PROGRAMMA
Het programma duurt van 11.00 tot 17.00 uur, met een gezellige muzikale nazit tot 18.00 uur. Een compleet overzicht is te vinden op: www.cke.nl/dvda2019

(Bron: CKE)


Lichtstad Brass zal op die dag te zien en te horen zijn in de Concertzaal (begane grond) tussen 14:40 en 15:50.

Sinterklaas bezoek 2018

19 december 2018

Ook dit jaar was Sinterklaas met zijn 3 Zwarte Pieten weer actief voor Lichtstad Brass en de Philips Harmonie in het Brabantse land.

Samen hebben de twee muziekverenigingen het nodige in het werk gesteld om er voor de kinderen van de muzikanten en dirigent weer een fantastisch bezoek van te maken. Om 8.00 uur ’s morgens melden de 3 Pieten zich bij de Sinterklaas en mama Mieke Klaas in Gerwen om zich gereed te maken en de dag door te spreken.

Rond de klok van half elf was het dan zover voor de eerste kinderen in Asten. Met veel enthousiasme werden Sinterklaas en zijn Pieten binnen gezongen. De hele familie was present en de luisterpieten hadden weer hun best gedaan om van alle kinderen iets persoonlijks te noteren. Daarna vlug door naar Someren om bij Grutje de boel onder te gooien. Ook hier weer veel enthousiaste kinderen.

Na dit bezoek terug naar Eindhoven om op uitnodiging van de familie Kauffeld te komen lunchen. Na een uurtje rust te hebben gegeven aan de oude man en zijn Pietermannen weer het busje in om in Leende enkele kinderen te bezoeken en te luisteren naar de Franse liedjes die speciaal voor de Sint waren ingestudeerd.

Vanuit Leende werd de reis vervolgd naar Eindhoven Zuid, Veldhoven en Oers om uiteindelijk te eindigen in Eindhoven. Hier werd de Sint verrast met een geweldig concert door één van de kinderen. Wat geweldig toch dat ook de kinderen moeite doen om het de Sint en zijn Pieten naar de zin te maken. Na dit laatste bezoek weer terug naar Gerwen waar mama Mieke Klaas enkele heerlijke versnaperingen voor de Sint en zijn Pieten klaar had staan. Wat een geweldige dag met enthousiaste kinderen, ouders en grootouders.

Verslag uitwisselingsconcert Hilversum

26 augustus 2018

Netwerken, daar draait het in de muziek ook vaak om. En dan bedoelen we niet zo'n verzameling kabels computers en andere sporten apparatuur, nee, we hebben het hier over sociale netwerken.

Zo hebben wij een dirigent die een collega kent die weer dirigent is van een fanfare in Hilversum die een evenement ging organiseren waar nog een muziekclub werd gezocht Kunt u het nog volgen? Wij in het begin ook niet maar toen we op 2 Juni in Hilversum zaten was het ons wel duidelijk. Vanwege de afstand was vooraf al het een en ander geregeld i.v.m. vervoer zodat niet iedereen apart daar naar toe zou hoeven rijden.

Op de heenreis kregen we te maken met een bekend Nederland fenomeen: wegafsluiting en om moeten rijden. Dank zij Google hebben wij op dat punt een mooi stukje van de omgeving kunnen zien. Kost wat meer tijd maar dan krijg je ook wat. In Hilversum aangekomen was het even zoeken naar een parkeerplaats maar dat was verder geen probleem want er waren verschillende parkeergarage in de buurt. Daarna ging het naar eet- en drinkgelegenheid Puur Smaeck waar we onze spullen kwijt konden.

De organisatie had gelukkig al voor een drumstel etc. gezorgd, dus daar hoefden we niks van mee te nemen. Even werd met onze jongens overlegd wat ze nodig hadden en binnen no-time stond alles opgesteld. Rond de afgesproken tijd konden we met ons concert beginnen.

Wat kunnen we nog over het concert zeggen? Nou bijvoorbeeld dat Bas knap werk heeft geleverd als enige 1e trompet. En dat we natuurlijk op een hele mooie locatie zaten en dat de organisatie uitstekend was. Toen Koen aangaf dat we o.a. A Klezmer Karnaval zouden spelen, kreeg hij daarop meteen een reactie vanuit het publiek. Een andere brassband speelde dit nummer ook, dus zij waren zeer geinteresseerd naar onze uitvoering.

Geheel volgens planning waren we na een klein uurtje klaar met ons programma. Gezien de reacties uit het publiek denk ik dat we kunnen zeggen dat het een geslaagd optreden was end at we hier nog eens graag terug komen.

Repetitie met het koor De Roostenzangers

24 juni 2018

In de aanloop naar het Zomerfeest van FAB28 op 30 juni a.s. hadden we afgelopen maandag een gezamenlijke repetitie met het koor De Roostenzangers, het koor waarmee we tijdens het Zomerfeest van FAB28 een aantal nummers ten gehore zullen brengen.

Nadat wij zelf eerst een half uurtje een aantal nummers van ons repertoire hadden doorgenomen, kwam rond de klok van 19:30u het koor binnen. Er was vooraf al even overlegd hoe de opstelling het beste kon worden neergezet en dus kon er vlot worden begonnen met het doornemen van de 2 gezamenlijke nummers: Brabant en The Conquest of Paradise. Voor ons 2 bekende nummers die we al vaker voor koren hebben begeleid, maar blijkbaar ook voor De Roostenzangers, want al vanaf de eerste maten klonken de 2 nummers als een klok. We zijn er dus van overtuigd dat dat op 30 juni een geweldige muzikale omlijsting gaat worden!

Verslag Wim van Doorne Kiosk 2018

20 juni 2018

We speelden in de kiosk op een later tijdstip dan we gewend waren. Vorige jaren speelden we voor de Philips Harmonie, waar we toen nog deel van uit maakten. Sinds 1 mei 2017 zijn we een zelfstandige groep muzikanten. En dus is er de mogelijkheid om eens met een andere band wisselend op het podium te staan. Wij speelden na hen op een schitterende dag met de zon hoog aan de hemel.

Bij onze start, zo rond half vier, scheen de zon recht onder de koepel van de kiosk. Ja ………… dan wordt het warm! Wij traden op in ons concertkostuum. Dat bestaat uit een zwart overhemd met een blauw gilet, een zwarte pantalon en zwarte schoenen. Overwegend zwart dus. Dat wordt bij zo’n zon niet warm maar HEET! Als je dan 3 kwartier ingespannen muziek maakt, kost dat veel kruim en héél véél water.

Naarmate de speeltijd vorderde voelde je als muzikant dat de concentratie af en toe wat verminderde. Aan het eind van ons optreden was iedereen aardig ‘aan zijn eindje’, maar een prestatie in deze omstandigheden verdiende een dik applaus van het publiek!

Uitreiking Rabobank Clubkas Campagne 2018

16 mei 2018

Zoals u eerder op onze site al heeft kunnen lezen, heeft Lichtstad Brass dit jaar meegedaan aan de Rabobank Clubkas Campagne. Op maandag 14 mei was daarvan de uitreiking en Erik en Ron waren daarbij als afgevaardigden van het bestuur aanwezig.

Ze werden daar ontvangen door medewerkers van de Rabobank en kregen een enveloppe uitgereikt waarin de cheque zat met het gewonnen bedrag. Maar de enveloppe mochten ze pas open maken als daarvoor toestemming werd gegeven. Na van een kopje koffie genoten te hebben zijn ze naar de grote zaal gegaan. Na een promotiefilmpje, uitleg waar de Rabobank voor staat en enkele leuke anecdotes was het tijd voor de bekendmaking van de gewonnen bedragen. De verenigingen en stichtingen die de tien hoogste bedragen zouden ontvangen werden naar voren geroepen. Helaas zat Lichtstad Brass daar niet bij. Daarna mocht iedereen de enveloppe open maken en zagen ze dat er door Lichtstad Brass een bedrag van € 223,72 is gewonnen. Dat is toch weer een mooi bedrag.

Rabobank bedankt voor de leuke actie en natuurlijk iedereen die op ons gestemd heeft! Volgend jaar doen we graag weer mee.

Rabobank Clubkas Campagne 2018

04 april 2018

"Dat de Rabobank het verenigingsleven een warm hart toedraagt is niet nieuw, maar de manier waarop wij daar vorm aan geven wel. Jaarlijks geeft de Rabobank namelijk een deel van haar winst terug aan de samenleving". En uiteraard doet ook Lichtstad Brass mee met deze Campagne. En U kunt ons daarbij steunen. Hoe? Dat kunt U hieronder lezen.

Als muziekvereniging uit Eindhoven valt Lichtstad Brass onder de Rabobank vestiging Eindhoven-Veldhoven. Leden van de Rabobank hebben de afgelopen dagen zogenaamde stembiljetten gekregen met 5 stemmen die men aan deelnemende verenigingen en stichtingen uit Eindhoven, Veldhoven en Wintelre kan geven.

Om U een idee te geven waar we hier over praten: in 2017 heeft Rabobank Eindhoven-Veldhoven €125.000 beschikbaar gesteld voor deelnemers die zich voor deze Campagne hadden aangemeld. In totaal werden er 18.110 stemmen uitgebracht. Dat betekende dat elke stem €6,90 waard was! En in 2018 stelt Rabobank Eindhoven-Veldhoven maar liefst €175.000 beschikbaar!

Hoe kunt U als lid van Rabobank Eindhoven-Veldhoven ons hierbij nu steunen? In de periode van donderdag 5 april tot en maandag 30 april 2018 kunt U met de "Wij doen mee..." knop onder het Links deel op deze pagina Uw stem uitbrengen. Het stemmen gebeurt in een beveiligde omgeving en vindt plaats in een aantal stappen. Bij iedere stap staat uitgelegd wat u kunt verwachten en welke stappen u moet uitvoeren om uw stemmen succesvol uit te brengen. Daarnaast kunt U natuurlijk collega's, familie, kennissen etc. op de hoogte brengen van deze actie en op ons laten stemmen.

Verslag ASML on Stage 2018

03 april 2018

Vol trots hebben we op 24 maart een optreden verzorgd tijdens ASML on Stage. We werden al vroeg verwacht in Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven en mochten als heuse artiesten via de artiesteningang het gebouw betreden. Best wel bijzonder om achter de schermen rond te lopen waar ook allerlei grote namen en beroemdheden zijn geweest! Zo hadden we ook onze "eigen" kleedkamer met de Lichtstad Brass en mochten we aanschuiven voor een diner in de Artiestenfoyer. Tijdens dit diner werd ook even kort stil gestaan bij het feit dat dit het laatste optreden was van Paul.

Na Lapa Loca was het onze beurt om plaats te nemen op het podium in de grote zaal van het Muziekgebouw. Een zaal met ruimte voor 2000 concertbezoekers waar de beste orkesten ter wereld op het podium hebben gezeten! We hebben eerst een soundcheck gedaan en kort ingespeeld. Langzaam druppelde het publiek binnen en van 20.30-21.00u hebben we ons optreden verzorgd voor een groot publiek.

We openden het concert spectaculair met "Fanfare For a New Age" en wisten zo direct de aandacht van het publiek te trekken. Vervolgens namen we het publiek mee naar de tijden van de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje met de "Mask of Zorro". We gingen verder in het filmgenre met "Crimson Tide" van Hans Zimmer. Stan speelde voor het eerst vanuit de coulissen zijn solo en de slagwerkers deden hun best op oud ijzer! Met "Valero" brachten we een latin style naar de grote zaal.

Anne zong vervolgens de sterren van de hemel met de ABBA medley "Mamma Mia". Tot slot speelden we "A Klezmer Karnival", waarin drie traditionele, wereldlijke melodieën zijn gebruikt: Choson kale mazel tov, een bruiloftsdans, Freylekh, een joodse kringdans, en Sherele, een Duitse herdersdans.

Kortom: een mooi concert in een prachtige zaal met een goede akoestiek. Jammer dat een half uurtje zo snel voorbij is... !

ASML on Stage 2018

11 maart 2018

ASML is de trotse sponsor van belangrijke culturele en sport evenementen in en rond Eindhoven. Ze sponsoren ook het Muziekgebouw, dus wat is nu een betere plaats om te genieten van ASML on Stage dan Eindhovens "premier muziekarena". Maar wat is ASML on Stage nu precies?

Het evenement wordt dit jaar al weer voor de 4e keer georganiseerd en het is een "culturele mix van een grote verscheidenheid aan entertainment", zoals ze het zelf omschrijven. Elke medewerker van ASML krijgt de mogelijkheid om voor dit evenement in te schrijven met zijn of haar band, orkest of wat voor soort optreden dan ook. Vanwege de grote belangstelling betekent een inschrijving niet meteen een deelname, daar zit namelijk nog een selectie procedure tussen.

Omdat er een aantal leden van Lichtstad Brass werkzaam zijn bij ASML hadden wij dit jaar dus ook weer de mogelijkheid om in te schrijven. Grepen we vorig jaar nog mis, dit jaar werden we dus ingeloot! Dat betekent dat ook wij dus op 24 maart tussen 19:00 en 00:00 te zien en te horen zijn in één van de zalen van het Muziekgebouw in Eindhoven. En niet zo maar een zaal. Nee, wij spelen van 20:30 tot 21:00 in de Grote Zaal, iets waar we best wel trots op zijn!

In tegenstelling tot voorgaande jaren is er dit jaar wel iets veranderd. Om van al dat cultereel spektakel te kunnen genieten zul je dit jaar een kaartje moeten kopen. ASML heeft hier toe besloten vanwege het grote aantal mensen dat in de afgelopen jaren zich wel had opgegeven voor een kaartje, maar daarna toch niet kwam opdagen. Voor €5 krijg je dit jaar niet alleen een toegangskaartje, maar ook 2 consumptiebonnen ter waarde van €5,40, dus eigenlijk zijn de kaartjes gratis!

Meer informatie is te vinden op www.asmlonstage.com

Verslag uitwisselingsconcert Tilburg Bigband

08 maart 2018

Lichtstad Brass en de Tilburg Bigband: een bijzondere combinatie aan muziek die op 24 februari in Zalencentrum Eindhoven aan het publiek ten gehore werd gebracht. Maar zeker een leuke afwisselende combinatie aan muziek.

Lichtstad Brass bracht als uitnodigende vereniging als eerste deze middag drie kwartier een selectie uit hun repertoire ten gehore. Er werd geopend met een mars (Death or Glory). Hierna volgde een paso doble (Cielo Andaluz) en een aantal nummers/ medley's filmuziek (Back to the future, Wild West, The mask of Zorro), een merinque (Duchi Merinque) en tot slot een swingende medley van nummers van Tom Jones. Ondanks dat we wat leden misten tengevolge van de griep hebben we toch lekker kunnen spelen met dank aan onze invallers, Bennie van Boven en Roland Pelzer op de bas en Chris de Baat op trombone.

De uitgenodigde vereniging was de Tilburg Bigband, een van de beste bigbands van Nederland, (die dit jaar 60 jaar bestaat) dus we hadden iets goeds in huis gehaald. En dat bleek wel toen deze groep muzikanten als tweede aan de beurt was. Er werd strak gespeeld. Een compliment waard omdat de muzikaal leider, Daan Morris, er vandaag niet voor kon staan. Daan nam deze dag de lead-trombone partij voor zijn rekening omdat ze op deze plek een uitvaller hadden. Diverse solo's op alt sax, gitaar, piano en bugel kwamen voorbij. Wat een goede solisten allemaal! Het publiek heeft genoten!

Na afloop hebben (bijna) alle muzikanten en publiek onder het genot van een (of meerdere) drankjes nog wat gezellig nagebuurt. We kunnen terugkijken op een geslaagde muzikale middag. Wij bedanken de Tilburg Bigband voor hun zeer muzikale bijdrage deze middag en komen (indien mogelijk) graag terug een optreden verzorgen. Wij wensen de Tilburg Bigband nog een fijn jubileumjaar.

Lichtstad Brass heeft als intentie om 1 tot 2 maal per jaar in het kader van uitwisseling(dus met gesloten beurzen) een optreden te organiseren of terug te verzorgen. Wij houden U op de hoogte wanneer ons volgende uitwisselingsconcert plaatsvindt.

Flyer Uitwisselingsconcert Tilburg Bigband

30 januari 2018


(Klik op de foto voor vergroting)

 
Algehele gegevens :
 
Wat Uitwisselingsconcert met Tilburg Bigband
Wanneer: 25 februari 2018
Waar: Zalencentrum Eindhoven
  Hoogstraat 297 in Eindhoven
Aanvang : 14:00 u
Entree: Gratis

Lichtstad Brass goes mobile

25 januari 2018

De oplettende bezoeker van onze website zal het vast niet zijn ontgaan dat onze site onlangs een kleine redesign heeft ondergaan. De reden hiervoor is de volgende.

Een tijdje geleden kreeg ik als webmaster vanuit het bestuur de vraag of onze site eigenlijk "responsive" was. Omdat ik geen idee had waar een "responsive" website aan moest voldoen, besloot ik vriend Google daarover te raadplegen. Zonder nu niet meteen in allerlei technische details te treden komt het er in het kort eigenlijk op neer dat de inhoud van een website op verschillende soorten formaten duidelijk moet kunnen worden bekeken. Denk daarbij aan PC's en tablets, maar ook op smartphones. Nou, dat was bij onze site niet het geval en dus was er wat werk aan de winkel.

Nadat ik een aantal filmpjes hierover op YouTube had bekeken en een aardig idee had gekregen hoe alles er uit moest komen te zien, kon het ontwerp van de website op de schop. Een aantal avonden lang werd er heen en weer geschoven met de diverse onderdelen van de website, totdat er een ontwerp dat er duidelijk en leesbaar uit zag op smartphone formaat. Mogelijk dat de komende tijd links of rechts nog wat kleine dingen worden aangepast, maar we kunnen zeggen: "Lichtstad Brass goes mobile".

- 2017 -

 

Dickensfestijn Wintelre

15 december 2017

Op zaterdag 9 december heeft Lichtstad Brass drie optredens verzorgd tijdens het Dickensfestijn in Wintelre. De weersberichten voorspelden een koude dag, dus we waren benieuwd.

Maar het weer zat mee dus het was gezellig druk in het dorp. Jong en oud in klederdracht uit de tijd van Scrooge en Oliver Twist. Overal kraampjes waar, vaak zelfgemaakte, spulletjes te koop werden aangeboden. Ook aan de inwendige mens was gedacht. Glühwein, chocolademelk, wafels of broodjes met allerlei soorten warm vlees.

In de grote tent was het behaaglijk warm. Sfeervolle zitjes met ouderwetse tafelkleedjes. Het podium was aan de kleine kant maar met vereende krachten stonden stoelen en standaarden snel op hun plek en konden we aan het eerste optreden beginnen. Tussen de optredens door was er ook voor de muzikanten tijd om te genieten van alles wat er te zien en beleven was in de dorpskern.

Sinterklaas bezoek 2017

06 december 2017

Afgelopen zaterdag hebben de Sint en zijn Pietermannen weer een behoorlijke rit door Brabant gemaakt waarbij de jongsten van Lichtstad Brass werden bezocht.

Van Asten tot Veldhoven, en van Best tot Leende. Niets was het gezelschap te veel om iedereen weer een heerlijk Sinterklaasgevoel te geven. Vele kinderen van de muzikanten van Lichtstad Brass en de Philips Harmonie werden verrast door een bezoekje van het bonte gezelschap. De vele kilo’s strooigoed vlogen door de diverse huiskamers. Natuurlijk kwam Sinterklaas met zijn Pietermannen niet met lege handen en was er voor elk kind ook een leuk cadeautje.

Twitter

03 december 2017

Naast onze website en op Facebook is Lichtstad Brass vanaf vandaag ook op Twitter actief. Je kan ons vinden op Twitter via @LichtstadBrass of via het Twitter icon onder Links op onze website.

Stem en Koper - Recensie

09 november 2017

In het weekblad MooiGeldropMierlo van Geldrop - Mierlo van deze week stond een mooie recensie van het avondvullend programma "Stem en Koper" dat Lichtstad Brass samen met het koor Ankoor uit Mierlo op 4 november 2017 gaf...


(Klik op de foto voor vergroting)

Verhuizing repetitieruimte

07 november 2017

6 november 2017 zal voor Lichtstad Brass de geschiedenis in gaan als een memorabele dag. Dat was namelijk dag van onze verhuizing van onze repetitieruimte van de HTC naar FAB28.

Het was voor Lichtstad Brass al langere tijd bekend dat ze in 2017 / 2018 de repetitieruimte op de HTC zouden moeten gaan verlaten. Sinds de verzelfstandiging van Philips Brass naar Lichtstad Brass in mei 2017 zijn daarom een aantal leden druk bezig geweest met het zoeken naar een alternatieve locatie. Een aantal mogelijke locaties werden bezocht, maar verschillende locaties vielen ook weer af, hetzij vanwege de beschikbare ruimte of het niet beschikbaar zijn op de gewenste avond. Uiteindelijk werd een geschikte ruimte gevonden in FAB28, het voormalige Activiteitencentrum Burghplan, in de wijk Stratum.

Vanwege het Stem en Koper project met Ankoor werd een tijd geleden besloten om te wachten met de verhuizing tot na de uitvoering daar van. Afgelopen maandag was het dan zover. Door een aantal leden was gezorgd voor vervoer. Met vereende krachten werd de repetitieruimte op de HTC leeg gehaald en in de busjes en aanhangwagen geladen. Rond de klok van 20.00 vertrok daarna de verhuiskaravaan richting FAB28.

Nadat daar even met de beheerster was gesproken over wat waar moest komen, kon het uitladen en op de juiste plaats neerzetten beginnen. “Deze kasten in die gang, die kist in die ruimte en dat spul daarzo. O ja en deze stoelen en die stalen archiefkast moeten naar boven.” Voor dat laatste was helaas geen lift beschikbaar en dus moesten er even wat schouders (figuurlijk) onder gezet worden. Na een uurtje hard werken stond alles zo ongeveer op de plek waar het moest staan en vond de voorzitter dat er wel een consumptie verdiend was. En daar was iedereen het natuurlijk mee eens.

Stem en Koper - Repetities

01 november 2017

Zoals in eerdere berichten al was aangegeven, zijn Ankoor en Lichtstad Brass ook bij elkaar op bezoek geweest voor gezamenlijke repetities. Op maandag 30 oktober 2017 hadden we onze laatste gezamenlijke repetitie, deze keer weer op de HTC.

Nadat wij zelf in het eerste deel van de repetitie onze eigen nummers hadden doorgenomen, kwam na de pauze Ankoor er bij. Voor de diverse solisten was deze keer voor een geluidsinstallatie gezorgd, zodat alles goed in balans was. Zo konden de laatste puntjes op de i worden gezet voor de uitvoering a.s. zaterdag.

Stem en Koper - Persbericht

26 oktober 2017

In het weekblad Middenstandsbelangen van Geldrop - Mierlo van deze week stond het volgende persbericht van het avondvullend programma "Stem en Koper" dat Lichtstad Brass samen met het koor Ankoor uit Mierlo op 4 november a.s. geeft...


(Klik op de foto voor vergroting)

Stem en Koper - Voorgeschiedenis

24 september 2017

Op 4 november a.s. geeft Lichtstad Brass samen met het koor Ankoor uit Mierlo een avondvullend programma in Cultureel Centrum Hofdael in Geldrop. Over deze avond zullen we u binnenkort meer informatie geven, maar hoe is dit alles nu tot stand gekomen?

Zoals u op onze Over Ons pagina kunt lezen, bestaat onze vereniging niet alleen uit muzikanten. We hebben het geluk ook te beschikken over een orkest- assistent in de persoon van Koos. Hij heeft echter niet alleen verwanten bij onze vereniging zitten, maar o.a. ook bij Ankoor. Op deze manier kent hij dus de typische eigenschappen van beide verenigingen en het leek hem daarbij leuk om deze eens gecombineerd te zien. "De muzikale kwaliteiten van de ene en de visuele prikkels van de andere", zoals hij dit zo mooi omschrijft. Dit was de reden waarom hij besloot dit project naar zich toe te trekken. Naast de muzikanten van Lichtstad Brass doet ook het combo van Ankoor mee aan dit project.

Nadat een tijdje geleden de eerste contacten zijn geweest, zijn de dirigenten en muziek commissies van beide verenigingen momenteel druk bezig met het invullen van het programma. Ook is een delegatie van Ankoor al een keer bij ons op bezoek geweest tijdens een repetitie voor een eerste kennismaking. Binnenkort zal Lichtstad Brass ook een bezoek aan Mierlo brengen, zodat we de gezamenlijke nummers van het programma kunnen doornemen.

We houden jullie hiervan op de hoogte - wordt vervolgd.

Welkom bij Lichtstad Brass

05 september 2017

2017 is voor Lichtstad Brass een jaar van verandering. Naast onze naamswijziging, nieuwe uniformering en muziekstandaards met ons eigen logo zijn we ook digitaal hard aan de weg aan het timmeren.

Vanaf 05 september 2017 is onze eigen website live en beschikken we ook over een Facebook account. Lichtstad Brass staat vanaf nu digitaal op eigen benen!

Op onze website zullen we u op de hoogte houden van onze nog komende optredens via de Agenda, maar kunnen er ook foto-, video- en/of audiofragmenten staan op de Multimedia pagina van optredens die we hebben gedaan.

Algemene informatie over de geschiedenis van Lichtstad Brass, haar dirigent, muzikanten en eventuele vacatures is te vinden op de Over ons pagina. Hoe u ons kunt bereiken is te vinden op de Contact pagina.

Wilt u van dit alles automatisch op de hoogte blijven, dan u kunt zich abonneren op onze rss-feed die te vinden is onder het kopje "Links". Daar vind u ook de link naar ons Facebook acount.